Bábovky
Bábovka s jablky a skořicí
infredience: 180 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 3 vejce, 6 lžic mléka, 4 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mleté skořice, 3 jablka (střední velikost), 1/2 prášku do pečiva
postup:Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku mleté skořice a zašleháme. Dále přidáme rostlinný olej a nakonec mléko a vše vyšleháme. Postupně zašleháváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec jemně přimícháme našlehaný sníh z bílků. Úplně nakonec přidáme oloupaná na malé kostičky nakrájená jablka. Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy a vložíme do elektrické trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut při 200 °C, aby nám bábovka hezky "vyběhla" a potom snížíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Jestli je bábovka už hotová zkoušíme špejlí. Špejle musí být po vytažení suchá. Po upečení bábovku ihned vyklopíme z formy.
Bábovka s vůni perníku
ingredience:200 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 100 g hladké mouky, 100 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 150 ml mléka (teplého), sníh ze 4 bílků, 1 kypřící prášek do perníku, 1 lžička kakaa, kůra z jednoho citronu
postup:Olej smícháme s cukrem, přiléváme mléko a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Potom přisypáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem, nastrouhanou kůru z citronu a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Část těsta smícháme s kakaem a střídavě vlijeme obě těsta do vymazané tukem a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C) asi 30-40 minut. Po upečení vyklopíme bábovku z formy a pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.
Bananová bábovka
ingredience: 250 g másla (hery), 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 250 g zralých banánů, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, mléčná čokoládová poleva
postup:Banány rozmačkáme vidličkou na kaši. Změklý tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a rozmačkané banány. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto (je dost husté) lžící narovnáme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Povrch potřeme mlékem. Pečeme asi hodinu při 150°C. Vychladlou bábovku ozdobíme čokoládovou polevou. Místo jedné velké bábovky můžeme upéct malé bábovičky.
Karamelová bábovka
ingredience: 400 g poohrubé mouky, 150 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 ml mléks, 150 ml šlehačky, 100 ml oleje, 2 vejce, 1 karamelový pudink, 1 kypřící prášek Poleva: 1 tabulka opravdu hořké čokolády, 1 lžíce másla, šťáva z půl citronu (nemusí být(šťáva dodá výsledné bábovce pikantnější chuť a vyváží sladkou chuť karamelu), 2 lžíce vody
postup:Do rendlíku dáme lžíci másla a cukr, za stálého míchání necháme rozpustit. Poté přilijeme mléko - ne naráz! (přiléváme postupně), olej a šlehačku - nesmí být studená z lednice, jinak se srazí. Povaříme skoro do bodu varu a stáhneme. Do mísy si prosijeme mouku z kypřícím práškem a přidáme karamelový pudink. Tuto směs postupně přidáváme za stálého míchání, aby se nám nevytvořily hrudky do karamelového mléka. Poté přidáme dvě vejce - promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové či jiné formy. Pečeme asi 15 minut při 200 °C a poté dopékáme asi 45 minut na 180 °C. Nad parou si rozpustíme čokoládu, do které jsme přidali máslo, vodu a citronovou šťávu. Přelijeme bábovku a necháme zaschnout.
Kefírová bábovka
ingredience:1 hrnek kefíru (kyselého mléka, podmáslí), 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku oleje, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 2 vejce, 3/4 prášku do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku
postup: V kefíru rozmícháme cukr, olej a vejce. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a umícháme hladké těsto. Vzniknou-li v něm hrudky, můžeme je rozšlehat ručním elektrickým šlehačem. Menší část těsta odlijeme a vmícháme do něj kakao. Potom střídavě lijeme obě těsta do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme při 180°C 50 - 60 minut (zkoušíme špejlí).
Nutellová bábovka
ingredience: 150 g másla, 100 g cukru krupice, 3 vejce, 150 g nutelly, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml mléka
postup: Máslo s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny. Přidáme nutellu a ještě chvíli šleháme. Pak pomalu po částech zašleháme mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vařečkou zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 45 minut při 180°C.
Rychlá olejová bábovka
ingredience: 500 g polohrubé mouky, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 200 ml oleje, 250 ml mléka, 3 vejce, trochu citronové nebo pomerančové kůry, hrst rozinek, kousek posekané čokolády
postup: V míse smícháme všechny sypké suroviny. Pak přidáme vejce, olej, mléko a důkladně promícháme. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi hodinu při 180°C.
Pudinková bábovka
ingredience:4 vejce, 1 dl cukru krupice, 4 pudinkové prášky (2 čokoládové a 2 banánové), 1 dl oleje, 1 dl vaječného likéru, 1 prášek do pečiva
postup:Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Postupně zašleháme olej, likér a prášek do pečiva. Polovinu těsta odlijeme do druhé misky. Do jedné poloviny zamícháme čokoládové a do druhé banánové pudinky. Těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, ztlumíme na 170°C a pečeme asi 50 minut (zkusíme špejlí). Pudinky můžeme samozřejmě použít jakékoliv jiné podle své chuti. Pozor, těsto při pečení hodně zvětší objem, radši použít velkou formu.